Нови правила за автотуристите действат в популярна италианска дестинация

Нови правила за автотуристите действат в популярна италианска дестинация Снимка: kitchenfrau.com

Живописният италиански бряг около градчето Амалфи привлича с лазурните си морски води, високите отвесни брегове и живописно разположените разноцветни сгради – но редовно посреща туристите с ужасно тежък трафик по тесните местни пътища.

Сега популярната дестинация налага нови правила, с идеята да намали поне наполовина пътното натоварване. Пътищата в района често са еднолентови и пълни с остри завои, а кривуличещите улички редовно са задръстени от туристи - с автомобили, мотоциклети и пешеходци

Тези картини обаче скоро може да останат в миналото, след като в сряда в района бяха въведени нови правила за шофьорите, съобщава Euronews. Те ще важат за най-известния 35-километров участък между Виетри сул Маре и Позитано. Мярката е проста: ако регистрационният номер на колата ви завършва на нечетно число, ще можете да ползвате отсечката на нечетни дати. Ако номерът ви завършва на четно число, пътят ще е отворен за вас на четни дати.

Все пак правилата ще се прилагат от 10 до 18 часа през уикендите от средата на юни до края на септември 2022 г., но... през целия август и по време на Страстната седмица и почивните дни за Великден. От ограниченията са освободени обществения автобусен транспорт, такситата, както и колите на жителите в местните 13 града. Абсолютно забранени са превозни средства, по-дълги от 10.36 м. Подобни каравани, кемпери и коли с ремаркета ще могат да използват пътя само от полунощ до 6:30 часа сутринта.

Новите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха и най-вече да скъсят времето, което местните жители и туристите прекарват в агонизиращи задръствания. 

Не всички са доволни, но се примиряват.  Отчитайки, че може да загубят клиенти, собствениците на заведения все пак разбират, че мярката се предприема „за доброто на градовете”. „Няма друг вариант“, зяяви един от тях пред CNN. Местната асоциация на хотелиерите предупреди, че при новата ситуация някои туристи може да не успеят да стигнат нощем до хотелите си.

Крайбрежието на Амалфи е поредната популярна туристическа дестинация, която налага ограничения на посетителите си. Венеция обяви, че през следващата година ще удвои дневната такса за туризъм в пиковия сезон до € 10,  след като вече затвори пристанището си за големи круизни кораби. Барселона наскоро също увеличи таксата си за туризъм, а Нова Зеландия обмисля да ограничи броя на посетителите в най-популярните си дестинации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: