Европейският парламент одобри преминаването към „чисти“ автомобили до 2035 г.

Европейският парламент одобри преминаването към „чисти“ автомобили до 2035 г. Снимка: https://pixabay.com/

Членовете на Европейския парламент гласуваха за резолюция, която предлага да се забрани продажбата на нови автомобили с дизелови и бензинови двигатели в Европейския съюз от 2035 г.

Така парламентаристите подкрепиха направеното миналата година предложение на Европейската комисия за преминаване към напълно "чисти", освободени от емисии на въглероден диоксид, автомобили.

В същото време се уточнява, че проектът не се отнася за употребявани автомобили.

Инициативата на Европейската комисия означава, че до 2035 г., както се очаква, новите автомобили няма да използват гориво на петролна основа.

Европейският парламент подчерта, че предишната цел на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г. е определена на 55% за леките автомобили и 50% за лекотоварните автомобили.

През февруари международната одиторска и консултантска компания Ernst & Young (E&Y), заедно с европейската асоциация на електроенергийната индустрия Eurelectric, предупредиха, че нарастващият пазар на електрически превозни средства може значително да повлияе на европейската електрическа мрежа.

Експертите прогнозират, че през следващите 13 години броят на електрическите превозни средства в Европа трябва да нарасне от 3 на 130 милиона автомобила. E&Y счита, че масовият преход към електрически превозни средства ще бъде придружен от чести скокове на напрежението и загуба на мощност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: