Военните тайни на Китай изтекоха във форум за видеоигри

Военните тайни на Китай изтекоха във форум за видеоигри Снимка: lac2c.org

С гриф „Класифицирана информация“, недоволен играч в безплатната мултиплейър бойна видеоигра War Thunder e публикувал анонимно военна документация за снаряд, изстрелян от боен танк Тип 99 MBT, с който е въоръжена китайската армия.

Публикацията бързо беше премахната от форумите на War Thunder, но циркулира онлайн, тъй като играчи, говорещи китайски, са споделяли данните и изображението, съобщава express.co.uk.

Анонимният герой е отстранен от форумите на играта, въпреки обясненията за своята мотивация – не да разкрива китайски военни тайни, а да актуализира статистиката на War Thunder.

Модераторите на форума заявиха в сайта за видеоигри Kotaku: „Мениджърите на нашата общност незабавно забраниха потребителя и изтриха публикацията му, тъй като информацията за тази конкретна техника все още е класифицирана в Китай. Публикуването на класифицирана информация от която и да е нация във форумите на WarThunder е ясно забранено и разработчиците на игри никога не я използват в работата си“.

Невероятно, но това не се случва за първи или за втори път във форум на War Thunder

Миналата година друг играч публикува упътване за работата на британски танк, принуждавайки Министерството на отбраната на Обединеното кралство да се намеси. Само месец по-късно друг играч публикува схеми на френски танк.

Танкът Тип 99 е въведен в китайската армия през 2001 г. Той разполага с модулна композитна броня и тандемен заряд, висока мобилност, цифрови системи и оптика.

Китайската армия, която наброява 2.8 милиона войници и е най-голямата армия в света, е оборудвана с над 1200 танка Тип 99, построени през последните две десетилетия. Военният бюджет на азиатската страна расте от 90-те години на миналия век и тази година ще се увеличи с още 15%.

Изтеклата информация разгневи Си Дзинпин, в момент, когато Пекин разпалва опасения, че ще нахлуе в Тайван. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: