Обучиха изкуствен интелект да анализира "песните на кораловите рифове"

Обучиха изкуствен интелект да анализира "песните на кораловите рифове" Снимка: ferra.ru

Сега той помага да се разбере здравословното състояние на тези рифове

Изкуствен интелект се научи да проследява здравето на кораловите рифове, разбирайки "рифовите песни", показват нови изследвания. Компютърът анализира много нови записи и успешно идентифицира състоянието на рифовете в 92% от случаите, съобщава Science Daily.

Кораловите рифове имат сложен звуков ландшафт и дори на експертите им се налага да извършват старателен анализ, за да определят състоянието на рифа въз основа на аудио записи.

В новото изследване учени от Университета в Ексетър обучиха компютърен алгоритъм, използвайки множество записи на здрави и деградирали рифове, което позволи на машината да разбере и усети разликата. Тя успешно определи състоянието на рифовете в 92% от случаите. Екипът използва това, за да проследи напредъка на проектите за възстановяване на корлови рифове.

Рибите и другите същества, обитаващи кораловите рифове, издават огромен брой звуци. Значението на много от тези звуци остава неизвестно, но новият изкуствен интелект позволява да се разграничат общите звуци на здравите и нездравите рифове.

Записите, използвани в проучването, са направени като част от проекта Mars Coral Reef Restoration Project, който се занимава с възстановяването на силно повредените коралови рифове в Индонезия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: