Нашумял съдебен процес разкрива финансовите тайни на Ватикана

Нашумял съдебен процес разкрива финансовите тайни на Ватикана Снимка: pe.com

Макар още да няма осъдителни присъди, събраните досега доказателства не представят в най-добрата светлина начина, по който работи Светият престол..

Десетте заподозрени в източване на десетки милиони евро от Ватикана, сякаш са излези от трилър на Дан Браун, ако не и от шекспирова трагикомедия, отбелязва Associated Press. Последните съдебни изслушвания показват, че „централата” на римокатолическата църква използва шпионаж и допуска до Апостолическия дворец лица с непроверена квалификация, безкрайно повтаряйки мантрата „Папата не знаеше нищо”. 

Разследването тръгна от инвестиция за невероятните € 350 милиона в имот в Лондон, но начинанието се оказа такъв провал, че Ватикана продаде сградата тази година с натрупани загуби от над € 200 милиона. Другият случай, обект на раследването, е освобождаването на отвлечена от Ал Кайда колумбийска монахиня в Мали, за чийто откуп са отпуснати „до € 1 милион”, с благословията на папата.

Самият той поиска съдебен процес, за да покаже готовността си за открито разследване на предполагаемата финансова неправомерност. Три години по-късно обаче, някои решения на папата и екипа му кардинали, се показаха в нежелана светлина, особено при управлението на активи на стойност € 600 милиона, без сериозен финансов опит и без външен надзор. 

Първият обвиняем е някога могъщият кардинал Анджело Бечу, който дарил € 125 000 на благотворителна организация в Сардиния, управлявана от брат му. Втората обвиняема е неговото протеже Сесилия Мароня - анализатор по сигурността във Ватикана и същевременно лице с очевидни връзки с италианските тайни служби. Тя е заподозряна в присвояването на € 575 000, част от средствата за освобождаването на отвлечената монахиня. 

На делото стана ясно, че в преговорите за плащането на откупа за заложничката Мароня е привлякла британска разузнавателна фирма, а кардинал Бечу е действал паралелно, използвайки услугите на италиански разузнавач на свободна практика.

Най-интригуващата фигура обаче се оказва кардинал Алберто Перласка, бивш главен финансов мениджър на Ватикана, който първоначано е основен заподозрян, но след първите разпити през 2020 г. уволни адвоката си, промени показанията си и започна да сътрудничи на прокуратурата, така че избегна обвинение, дори миналата седмица съдът го определи за „ощетена страна”, така че Перласка евентуално може да се отърве от граждански искове. 

Много от обвиняемите свидетелстваха, че папа Франциск не само е бил информиран за ключови финансови решения, но и ги е одобрявал, макар и по традиция само устно. Според прокурорите обаче Франциск всъщност е бил заблуждаван от своите подчинени, в пълно противоречие с културата и политиката на Ватикана, а именно с цената на всичко папата да не се свързва с каквито и да било отговорности в сложни ситуации.

Последните показания миналата седмица обяснявят как са били взети инвестиционните решения за имота в Лондон и според адвокатите, в сделката няма престъпление, а лоша преценка. „Единствената мистерия в тази история е защо някой е искал съдебен процес по въпрос, който висшите кардинали на Светия престол биха приключили със сделка“, недоумяват юристите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: