Не се предоверявайте на диети със суперхрани

Не се предоверявайте на диети със суперхрани Снимка: ultrawellnesscenter.com

Боровинките намаляват риска от деменция, червеното вино е полезно за сърцето, а кафето предпазва от диабет тип 2 – научни изследвания за свойствата на храните не липсват, но все пак не ни разкриват пълната картина.

Храната ни е невероятно сложен комплекс от съединения – основни хранителни вещества, витамини, минерали, фибри и новият „хит” в  науката за храненето – биологично активните вещества. И всички в тази необхватна химическа формула действат заедно, като различните им комбинации може да влияят и добре, и лошо на здравето ни, коментира The Conversation. 

В чаша кафе например има някои фенолни киселини с положителен ефект за  сърцето, но има и съединения, които могат да повишат холестерола. Така че важната задача пред учените е да разграничат тези ефекти, за да ни съветват  с чиста съвест как да се храним.

Сравнителният метод вече доказа, че средиземноморската и скандинавската диета ни поддържат здрави по-дълго време. Но когато търсим влиянието на отделните хранителни компоненти, е необходим друг научен подход, който изглежда все още се търси. 

Храните никога не се консумират изолирано, затова е изключително трудно да се стигне до свойствата и въздействието на всеки един от хранителните фактори – основните храни (протеини, мазнини и въглехидрати), от които се нуждаем, за да оцелеем, хранителните модели, които влияят на здравето ни като цяло, плюс витамините, минералите, фибрите и биоактивните съединения.

И въпреки тази необятна научна материя, често се натъкваме на заглавия за сензационни свойства на една или друга храна. Забележителен пример са боровинките и къпините, които действително съдържат полезни биоактивни вещества, но са и скъпи – за разлика от далеч по-евтините сливи, които предлагат аналогичен химичен състав.

През последните десетилетия научихме много за естествените химични съединения в храните и влиянието им върху човешкото тяло. Някои от тях са полезни за сърцето, мозъка и червата, което ни помага да поддържаме по-добра физическа форма, да се концентрираме по-лесно и да се разсейваме по-трудно. 

Много от тези храни обаче водят и до проблеми, ако се консумират в прекомерни количества, но популярните издания рядко пишат за това. Така  например зеленият чай който безспорно е полезен, може да увреди черния дроб, ако се консумира в много големи количества. 

Най-важно е разнообразието, снимка - regencyhealthcare.in

Така че идеалните дози за максимална полза от една или друга храна тепърва ще се изследват и изчисляват. Знанията на нутриционистите непрекъснато се разширяват, но тяхната най-важна и добросъвестна препоръка остава разнообразното хранене, казват учените. 

Те предупреждават да не бъдем лековерни към хранителни съвети, които изключват изцяло една или друга храна от менюто ни и я заменят със здравословна алтернатива – все още множество хранителни съставки са неидентифицирани, така че ефектът от диета на суперхрани просто не е доказан, нещо повече - като правило при такова „напомпано” меню вкусовите ни пристрастия остават незадоволени , което в един момент може да доведе до безогледна консумация на „забранените”, но вкусни храни.

Нашите тела са невероятно сложни и оптималната им форма се поддържа от не по-малко сложна хранителна палитра. Меко казано наивно е да се доверим само на суперхрани и да вярваме, че сме направили най-добрия здравословен избор. Освен това, меню, чието приготовление ни затруднява, едва ли може да се нарече „най-полезно”. Не забравяйте най-важнотоздравословното хранене е лесно. Двете му тайни са разнообразието и умерените количества. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: