Десетгодишна мексиканка овладява две специалности в университета

Десетгодишна мексиканка овладява две специалности в университета Снимка: sathyamonline.com

Адхара Перес Санчес вече е известна в академичните среди с впечатляващ IQ от 162 – според сп. People, резултатът ѝ е малко по-висок от този на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, които са постигнали IQ 160.

Малката жителка на Мексико Сити е диагностицирана със синдром на Аспергер – нервно разстройство от спектъра на аутизма, но вече разби схващанията, че състоянието предполага нарушения в развитието. Адхара завършва основно училище на 5 години, прогимназия на 6 и гимназия на 8, а в момента учи системно инженерство и математика в Universidad CNCI в Монтърей, Мексико. 

В интервю за Yucatana Times момичето разказва, че се е обучавала на индивидуален план, след като в училище децата ѝ се подигравали, че е „странна”. Адхара изпаднала в дълбока депресия, а учителите се оплакали на родителите ѝ, че очевидно умната ученичка спи в часовете и не проявява никакъв интерес към учебния процес. В резултат на оплакването, Адхара заявила, че повече не иска да ходи на училище и ще учи вкъщи.

Така майка ѝ осъзнала, че дъщеря ѝ има забележителни способности и потърсила специализирана консултация. Установявайки изключително високия коефициент на интелигентност на момичето, специалистите избрали подходящия образователен план, който отвел Адхара в университета. 

За да помогне на деца в подобно състояние, малката студентка е написала книга, озаглавена „Не се предавай“, в която разказва за преживяванията си в училище. Литературната творба става причина Forbes México да я включи в списъка на 100-те най-влиятелни жени в Мексико.

По време на участието си във Фестивал по астронавтика, организиран от Института за изкуства и култура в Тихуана, Адхара разкрива мечтите си да следва астрофизика и да работи като астронавт в НАСА. Презентацията ѝ за черните дупки става причина да получи покана да учи астрономия в Университета на Аризона (UA).

„Имаме изключителни програми по космически науки и при нас ще имате много възможности да работите рамо до рамо с водещите световни експерти", пише в писмо до Адхара Перес президентът на UA Робърт Робинс. 

С реалната перспектива да следва мечтата си, Адхара учи английски, но междувременно се проявява и като изобретател - тя разработва „умна гривна”, в помощ на деца с аутизъм. Според Vogue México устройството ще може да следи емоциите им, за да предвижда и предотвратява припадъци и други прояви. „Родителите ще могат да следят емоционалното състояние на децата си чрез приложение в смартфона си, на таблет или компютър”, обяснява малката изобретателка, с надеждата и други деца с аутистични проблеми да получат нейния шанс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: