Има много широк консенсус за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Има много широк консенсус за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО Снимка: presstv.ir

Това заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо в интервю за Rai 3 от Берлин, където през уикенда се проведе неформална среща на външните министри на страните от Северноатлантическия Алианс

Ди Майо изрази общото становище така: „Всички сме съгласни, че НАТО не трябва да се замесва във война. Но също така има много широк консенсус Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. Турция също е съгласна по принцип, като Анкара се опитва да договори някои гаранции".

Възраженията на южната ни съседка са, че Швеция и Финландия подкрепят кюрдската бойна групировка ПКК, която според Турция е терористична организация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че това може да стане причина за турско вето срещу членството на двете страни в НАТО. Негов говорител обаче заяви в събота пред Reuters, че “Турция не е затворила вратата”.

На срещата турският външен министър Мевлют Чавушоглу също изрази недоволството си от подкрепата, която Швеция и Финландия оказват на „терористични организации като ПКК”, но увери, че както всички страни в НАТО, Турция ще работи по заявленията на двете страни. Финландският външен министър Пека Хаавесто изрази увереността си, че в крайна сметка ще бъде намерено решение, а шведската му колежка Ан Линде каза пред шведски медии, че се стреми да разреши всички недоразумения.

„Кои сме ние, че да кажем „не“ на две държави, които вече имат всички характеристики да се присъединят към НАТО?“, каза Ди Майо, подчертавайки изрично, че Швеция и Финландия се чувстват застрашени от Русия. след нахлуването ѝ в Украйна и именно това ги е довело до решението да се кандидатират за Северноатлантическия Алианс. 

Ди Майо отбеляза, че „НАТО винаги ще поддържа отворен канала за диалог с Русия. Искаме преговорите и дипломацията да спечелят. В същото време, ако има страни, които се чувстват по-сигурни в НАТО, трябва да вземем това предвид. Ситуацията, в която се намираме сега, е следствие от войната, инициирана от Путин”

Според Ди Майо североатлантиците са дълбоко ангажирани с разрешаването на тази криза, която вече се е превърнала в световна, предвид цените на горивата и продоволствената сигурност. Италианският политик отново постави искането за таван на ценита на газа в ЕС и подчерта, че „това е приоритет и ЕС трябва да въведе такъв регламент възможно най-скоро”. Въпросът днес ще се обсъжда в Брюксел, заедно с новия пакет санкции срещу Русия.

Очаква се Швеция и Финландия да подадат молбите си за встъпване в НАТО още през тази седмица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: