Три фирми получиха сертификати за инвестиция на обща стойност над 37 млн. лв.

Три фирми получиха сертификати за инвестиция на обща стойност над 37 млн. лв. Снимка: mi.government.bg

Инвестициите ще разкрият нови 125 работни места

Министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност 36 870 000 лв., които предвиждат разкриването на нови 125 работни места. Сертификати получиха проектите на "Нестле България" АД - за инвестиция в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София, "Дюра-Тайлс БГ" - за разширяване на съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в гр. Нови пазар и "Вемус Инвест" ЕООД - за изграждане на новабаза  в  Бургасза производство на кабели.

С тези три нови проекта само за последните 6 месеца по ЗНИ са сертифицирани инвестиции за близо половин милиард лева. За периода това са общо 14 проекта, които се очаква да създадат над 1 500 нови работни места. Проектите са предимно извън столицата, в това число няколко в общини с безработица над средната за страната.

Икономическият министър коментира, че по мярката, свързана с реализацията на инвестиционните намерения в Плана за възстановяване, за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им,с бюджет от 416,5 млн.лв., ще се подпомага изграждането на довеждащата, техническа и социална инфраструктура. 

Проектът на „Нестле България“ АД е за инвестиция в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София и разширяване на портфолиото от произвежданите продукти с втора световна търговска марка Smarties. Размерът на инвестицията, възлиза на 20 420 000 лв. и ще се финансира със собствени средства, като предвижда разкриването на 30 нови работни места. 

Проектът на ДЮРА ТАЙЛС БГ“ разширява съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в гр. Нови пазар. Инвестицията е на обща стойност 8 450 000 лв., като ще бъдат разкрити 70 нови работни места.

Инвестицията на „ВЕМУС ИНВЕСТ“ ЕООД И „М КАБЕЛ“ ООД е за разширяване  на производствената база в  Бургас, чрез което ще се постигне както увеличение на капацитета на производството на вече утвърдената гама продукти, така и разгръщане на портфолиото на компанията. Размерът на инвестицията възлиза на 8 000 000,00 лв. и предвижда разкриването на 25 нови работни места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: