Нинова: Обсъдихме пет конкретни мерки за спасяване на българската икономика

Нинова: Обсъдихме пет конкретни мерки за спасяване на българската икономика Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Компенсациите за българския бизнес ще продължат и през месец май

В изказване пред медиите след среща с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерски съвет, в която участваха и премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, вицепремиерът Корнелия Нинова посочи пет  конкретни мерки на правителството за спасяване на българската икономика и подпомагане на бизнеса.

"Първо, ембаргото за внос на петрол от Русия да не се отнася за България, поискано е изключение за България. 

Второ, постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май. Те бяха до края на април. С колко – предстои следващата седмица в разговор на министъра на енергетиката и на финансите това да се уточни.

 Трето, отново заявихме от името на работодатели с подкрепа на синдикати, да се запази цената на газа – такава, каквато е сега по доставките от Газпром. И ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, то да търсим механизъм държавата да компенсира разликата. 

Четвърто, правителството поиска дерогация за увеличаване на прага за регистрации по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв., което е в помощ на малкия и среден бизнес. 

И пето, последно, обсъждане на вариант за махане на акциза върху горивото. Това са 4-5 конкретни неща, които днес сме обсъждали, някои от тях вече категорично заявени, каквото е изключението за ембаргото и заявката за малкия и среден бизнес за регистрацията от 50 на 100 хил. лв. по ДДС. 

Всички тези разговори и конкретни мерки, които обсъждаме, са насочени към това да спасим българската икономика и индустрия; да обърнем особено внимание на енергоемките предприятия. Загрижени сме за това, че проблемът със спирането на доставките на газа са засегнати 30 хил. фирми близо, над 250 хил. работни места и целта ни е да спасим и тези фирми, и тези работни места. Разбира се, да помогнем и на икономиката, и индустрията, както и на земеделието и селското стопанство, защото много земеделски стопани също ще пострадат от цената на газа.

Разговорите ни ще продължат следващата седмица, включително колегите призоваха да се възстанови работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и Национален икономически съвет към Министерството на икономиката и индустрията, така че и в тези формати ще обсъждаме тези варианти. И тези разговори ще се провеждат в рамките на процедурата за актуализация на бюджета , защото някои от тези мерки трябва да залегнат в актуализирания бюджет заедно с други мерки в антикризисен и социален пакет."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: