От лунната почва могат да се добиват кислород и гориво

От лунната почва могат да се добиват кислород и гориво Снимка: ferra.ru

С малко помощ

Лунната почва съдържа активни съединения, които могат да преобразуват въглеродния диоксид в кислород и гориво, съобщават учени от Китай в списание Joule. Сега те проучват могат ли лунните ресурси да бъдат използвани за облекчаване усвояването на Луната от човечеството.

Учените от Нанкинския университет Инфанг Яо и Жиган Зоу се надяват да разработят система, която използва преимуществата на лунната почва и слънчевата радиация, два от най-богатите ресурси на Луната.

След анализ на лунната почва, донесена от китайския космически апарат "Чанъе-5", екипът установи, че пробата съдържа съединения, богати на желязо и титан вещества, които могат да работят в качеството им на катализатор за получаване на желани продукти, като например кислород, използвайки  слънчевата светлина и въглеродния диоксид.

Въз основа на тези наблюдения екипът предложи стратегия за "извънземна фотосинтеза". Системата основно ще използва лунна почва за електролиза на водата, извлечена на Луната и от астронавтите в кислород и водород. Въглеродният диоксид, издишан от бъдещите "жители на Луната", също ще се събира и комбинира с водород, получен при електролиза на водата в процеса на хидрогениране, катализиран от лунната почва.

В резултат на този процес ще се образуват въглеводороди, като например метан, които могат да се използват като гориво. „Стратегията не използва никаква външна енергия, различна от слънчевата светлина, за производството на различни желани продукти, като вода, кислород и гориво, които биха могли да поддържат живота на лунната база“, казват изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: