Северна Корея пренасочва чиновниците в земеделието

Северна Корея пренасочва чиновниците в земеделието Снимка: Еuronews

Страната е изправена пред агресивен недостиг на храни и изпраща чиновниците в помощ на селското стопанство, което се бори със сушата.

Заради опасенията от дългосрочена хранителна криза, севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за мерки, които да подобрят напрегнатата ситуация с храните, причинена от пандемията и климатичните условия, съобщава Еuronews.

Сушата и наводненията отдавна са заплаха за севернокорейското селско стопансто, което не разполага с напоителни системи и друга аграрна инфраструктура. Изолираната икономика на страната е уязвима пред всякакви сериозни природни опасности, плюс международните санкции и почти замрялата търговия. 

Официалните медии съобщават, че в отговор на призива на Ким Чен Ун, правителствени служители, компании и фабрични работници са се присъединили към земеделските производители в цялата страна, в мащабна кампания за въвеждане на помпено оборудване и осигуряване на  водни ресурси в региони, предразположени към суша.

Засега не се уточняват каквито и да е щети, но според медиите, основната цел е смекчаването на все по-продължителните сухи периоди. 

„Полагат се систематични интензивни усилия за повишаване на обществената осведоменост и мобилизиране на всички налични възможности за предотвратяване на щетите от сушата върху реколтата“, пише вестник Rodong Sinmun.

Според официалната информационна агенция KCNA, метеорологичните служби на Северна Корея са предупредили в началото на седмицата за продължително сухо време в цялата страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: