Министър Вълчев: Все повече млади учители има в училищата

Министър Вълчев: Все повече млади учители има в училищата Снимка: bg.m.wikipedia.org

Подмладяването се дължи както на ежегодното пенсиониране на голяма част от педагозите, така и на регулярното увеличаване на заплатите.

„Учителският състав в българските училища се подмладява. От средна възраст 52 години през 2015 г. през настоящата ще бъде под 49 години, най-вероятно 48 и половина." Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум за социалния диалог в системата на предучилищното и училищното образоване, организиран от Синдиката на българските учители и КНСБ, съобщиха от пресцентъра на МОН.

 

Според министъра подмладяването се дължи както на ежегодното пенсиониране на голяма част от педагозите, така и на регулярното увеличаване на заплатите, които привличат и задържат кадри. От следващата календарна година минималната учителска заплата става 1260 лв.

 

Министър Вълчев съобщи и за друга положителна тенденция – увеличава се приемът в професионалното направление „Педагогика на обучението по…“, което е важно за осигуряването на учители по различни предмети.

 

Той благодари на социалните партньори за отговорния диалог за развитието на образованието, в който участват. В нашата система имаме отговорност за бъдещето", заяви министър Вълчев. Младите хора в учителската професия се нуждаят от подкрепа и мотивиране, смята той. По думите му винаги, когато се обсъжда увеличение на възнагражденията, се отчита, че системата трябва да бъде обезпечена с кадри и за да бъдат привличани млади хора, са повишени основните заплати.

 

Министър Вълчев смята, че трябва да има устойчивост на политиката учителите да получават поне 125% от средната заплата за страната. Той отбеляза, че разходите за инвестиции в учители винаги са били приоритет, такъв трябва да е подходът и спрямо младите преподаватели във висшите училища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: