По-високи заплати за учителите от април

По-високи заплати за учителите от април Снимка: https://pixabay.com/

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г.

Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната. Точният й размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката, съобщиха от МОН.

Повишението на заплатите на педагозите ще се обезпечи с 239 млн. лв.

Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. Така за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв.

Това стана ясно от представения днес законопроект за държавния бюджет за тази година. Предстои документът да бъде обсъден в Народното събрание.

В него са предвидени 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.

Близо 85 млн. лв. допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април 2022 г.

Мярката е сред приоритетните за правителството и цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование.

Децата в предучилищните групи и учениците от I до IV клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: