Предвижда се увеличение на парите за учителски заплати със 700 млн. лева от догодина

Предвижда се увеличение на парите за учителски заплати със 700 млн. лева от догодина Снимка: Pixabay

На среща с учители във Велико Търново образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че парите за учителски заплати се очаква да бъдат увеличени от 2021 г.

Бюджетът за учителски заплати за догодина е с 1,380 млрд. лева повече в сравнение с 2017 г., посочи още министър Вълчев и добави, че МОН са отпуснали на училищата общо 14 млн. лева за закупуването на 16 хил. лаптопа, предназначени за преподавателите.

Увеличават се също така средствата за работно облекло и другите допълнителни плащания. По думите на просветния министър:„Средствата за диференцирано заплащане също се увеличават, средствата за допълнителни възнаграждения, които традиционно се дават три пъти годишно. Анализираме училищните бюджети, някои от тях имат трудности основно с разходите за дезинфектанти, ние предвиждаме да ги подкрепим допълнително.“  

В колективния трудов договор в образованието за 2021 г. е предвидено сключване на споразумение между училищата и родителите за по-строга дисциплина на учениците и взаимна подкрепа, каза още министър Вълчев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: