Човечеството скоро ще се сблъска с "енергийна суша"

Човечеството скоро ще се сблъска с "енергийна суша" Снимка: https://pixabay.com/

Вятърната и слънчевата енергия се използват активно и поевтиняват, но изследователи смятат, че в бъдеще нейното производство ще стане по-непредвидимо

В ново изследване, публикувано в списание Patterns, авторите твърдят, че количеството енергия от слънцето и вятъра ще варира значително за  седмици, месеци и бъдещи години.

Учените са се фокусирали върху щата Тексас в САЩ. В сравнение с други щати, той произвежда най-много вятърна енергия, както и много слънчева. Авторите са изградили  модел на изкуствен интелект (ИИ) за оценка на перспективите за възобновяема енергия в този щат.

Екипът е ползвал данни за последните 70 години, въз основа на които авторите създали ИИ, който предсказва вероятна „енергийна суша“. Така се нарича ситуацията, при която производството на енергия от възобновяеми източници пада под целевия праг.

Те устанoвiли праг от 30%, когато около една трета от всички дни производството на енергия е ниско. Изследователите открили, че Тексас може да се сблъска с ежедневна "енергийна суша" за срок от четири месеца.

Слънчевите панели не могат да компенсират толкова дълъг период. Ако системата се основава  само на слънчева енергия, то тази ситуация може е да продължи два пъти по-дълго.

Според авторите, специалистите по енергийно планиране трябва да обмислят алтернативни начини за съхранение и генериране на електроенергия или драстично да увеличат капацитета на своите възобновяеми системи, казват авторите.

cell.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: