Черният пипер: полезен ли е или не?

Черният пипер: полезен ли е или не? Снимка: ferra.ru

Изданието The Conversation дава отговор на този въпрос

Експертите се отнасят по различен начин към черния пипер. Някои смятат, че той трябва да бъде почти напълно изключена от рациона, а други - че той трябва да се добавя към ястията ежедневно. Как стоят нещата от научна гледна точка?

Черният пипер представлява изсушени плодове от лозата Piper nigrum. Използва се от много години в традиционната индийска медицина. Смята се, че помага за лечение на метеоризъм и епилепсия. Но какво мисли съвременната наука за това?

Последните изследвания показват, че черният пипер е полезен за организма. Полезните му свойства се дължат на веществото пиперин. То придава остър вкус на този продукт и има антиоксидантно действие. Антиоксидантите помагат да се избавим от свободните радикали в организма - заради излишъка, от който процесът на стареене се ускорява, могат да се развият сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, астма, артрит и др.

Всичко това е доказано по време на експерименти с плъхове. Животните, които консумирали мазни храни с черен пипер, имали много по-малко маркери за увреждане на свободните радикали, отколкото тези, които получавали такава храна без пипер.

Освен това, пиперинът помага при възпаление. Резултатите от проучвания, включващи плъхове, показват, че това вещество намалява възпалението и болката при животни с артрит.

Черният пипер също така съдържа ресвератрол. Това съединение, както потвърждават изследванията, е способно да предпази организма от диабет, рак, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер.

Черният пипер помага и при усвояването на такива вещества, като куркумин (влиза в състава на куркумата, която има противовъзпалително действие), бета-каротин (оказва антиоксидантен ефект).

Що се отнася до противораковите свойства, черният пипер може да помогне при рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво. Освен това, благодарение на този продукт раковите клетки умират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: