Русия ще сътрудничи със САЩ в космоса само след премахване на санкциите

Русия ще сътрудничи със САЩ в космоса само след премахване на санкциите Снимка: aljazeera.com

Въпреки напрежението, един американски и двама руски астронавти се приземиха успешно в Казахстан в сряда, напускайки Международната космическа станция (МКС) с обща космическа капсула

Независимо от това, Дмитрий Рогозин, ръководителят на „Роскосмос“ каза днес, че нормалните връзки между партньорите на МКС и други съвместни космически проекти ще бъдат възможни само след като Западът премахне санкциите си срещу Москва. 

Рогозин добави, че скоро ще докладва на най-високо ниво позицията на „Роскосмос“ за прекратяване на сътрудничеството в МКС с космическите агенции на САЩ, Канада, Европейския съюз и Япония. Той вече нееднократно заявява, че санкциите могат да "унищожат" американско-руското партньорство на МКС, избягвайки да коментира причините за тези безпрецедентни мерки срещу Русия, които се разпростряха и в областта на съвместните космически инициативи.

Заради руската инвазия в Украйна Европейската космическа агенция съобщи миналия месец, че преустановява сътрудничеството с „Роскосмос“ за мисията с марсохода ExoMars, която трябваше да търси признаци на живот на Червената планета. 

Британското сателитно предприятие OneWeb заяви миналия месец, че вече ще изпраща сателитите си в космоса със SpaceX на Илон Мъск, като по този начин отмени изстрелването на 36 свои спътника от космодрума Байконур в Казахстан, след като Москва се опита в последния момент да наложи нови изисквания. 

Москва не вижда агресията си в Украйна като причина за отношението на западните и много други държави. Русия похаби десетилетия стремеж на света към мир, сътрудничество и съзидание и твърдо върви към нова Желязна завеса, без всякаква отговорност дори към собствения си народ. 

В своя публикация в социалните медии Дмитрий Рогозин написа, че целта на санкциите е „да убият руската икономика и да потопят нашия народ в отчаяние и глад, за да поставят страната ни на колене. Няма да успеят, но намеренията са ясни".

Думите му печално кореспондират с горчивото заключение на големия руски писател Юрий Нагибин, написани преди близо 30 години: 

„Най-голямата вина на руския народ е в това, че той винаги е невинен в собствените си очи. Ние за нищо не се разкайваме“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: