Австралия няма да купува руски нефт и газ

Австралия няма да купува руски нефт и газ Снимка: geniuslyrics.eu

Освен това страната-континент въвежда 35% мито за всички стоки от Русия и Беларус.

Решението бе взето след речта на украинския президент Володимир Зеленски пред австралийския парламент. За това съобщи в своя Telegram канал Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента Зеленски. „Още един аргумент в полза на петролното ембарго, което ще срине руската икономика. Усилията продължават“, подчерта Ермак.

Забраната ще влезе в сила след най-малко 45 дни. Този срок ще позволи на двете основни местни петролни рафинерии Viva Energy и Ampol да приемат вече поръчаните и платени доставки на руски петрол.

Въпреки че Австралия не е сред основните вносители на руски енергийни продукти, координираните усилия „колективно ще намалят приходите на Русия и нейната способност да финансира неоправданата война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна“, каза Марис Пейн, говорител на австралийския външен министър.

Преди дни Владимир Путин подписа указ за правилата на търговията с газ с "недружелюбни страни", според който те трябваше да се разплащат с рубли, като открият   сметки в рубли в руски банки. Както обясни пред The ​​Insider експерт-икономист, така предложената от Русия схема няма нищо общо с бизнес идеите на „Газпром“, а е насочена единствено към самоутвърждаването на руския президент. 

След като страните от G-7 и ЕС отказаха да бъдат изнудвани по този начин, вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков „дообясни“, че Русия "няма да настоява" за незабавното въвеждане на разплащанията за газ в рубли, а ще се придържа към условията в съответните договори на „Газпром“, т.е., плащанията ще продължат както досега. Така че за момента рублата „се стопи“ в руския износ на природен газ, но разбира се, руският президент толкова често мени идеите си, че не е ясно до кога може да продължи това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: