Германските офиси на "Газпром" са били обискирани

Германските офиси на "Газпром" са били обискирани

Това може да е станало в рамките на антимонополно разследване на цените

Офисите на "Газпром" в Германия са били претърсени, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според агенцията претърсванията може да са свързани с разследване на антитръстовия регулатор на ЕС относно доставките на газ. По-специално, антимонополният регулатор проверява възможното участие на Газпром в повишаването на цените на газа в Европа до рекордни нива.

Според агенцията претърсванията са извършени в офисите на Gazprom Germania и дъщерното дружество на Газпром- Wingas. На тях се падат около 20% от доставките на германския пазар на петрол и газ, пише Bloomberg.

Според Ройтерс шефът на ЕС за антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер се обърна към газовите компании, включително и към Газпром, през януари с въпрос за дефицит на доставките. Властите на ЕС смятат, че Газпром умишлено не е увеличил доставките на газ, за ​​да не намали цените в ЕС.

Компаниите, за които е установено, че нарушават антитръстовите правила на ЕС, са изправени пред глоби до 10% от световния им оборот, подчертава Ройтерс.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-30/european-union-raids-gazprom-offices-in-germany-in-price-probe?srnd=premium-europe

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: