Израел с изненадваща активност за спиране на войната в Украйна

Израел с изненадваща активност за спиране на войната в Украйна Снимка: voi.id

Израелският премиер Нафтали Бенет вече е Берлин, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, след три часовия му разговор с руския президент Владимир Путин вчера в Москва.

От кабинета на Бенет твърдят, че срещата в Кремъл се е състояла без предупреждение и преди всичко с благословията на американската администрация.

Израелската преса отбелязва също, че за да стигне до Путин в Москва, Бенет е нарушил Шабат, свещения съботен празник за евреите. Съдържанието на разговора все още е строго секретно. Израелски източници казват, че дипломатическата активност на израелския премиер е координирана с Германия и Франция, както и че Бенет е "в непрекъснат диалог с Украйна".

От Елисейския дворец потвърдиха, че израелският премиер е говорил и с Еманюел Макрон и че след Берлин може да лети и за Париж.

Дипломатическите усилия на израелския премиер започнаха преди няколко дни. В края на седмицата Бенет проведе телефонни разговори с Путин и с украинския президент Володимир Зеленски, които открито се обърнаха към Израел с идеята да посредничи в усилията за постигане на прекратяване на огъня. Последваха настоящите дипломатически срещи.

Чрез своя външен министър израелското правителство осъди руската инвазия в Украйна. Бенет обаче винаги е избягвал директните критики към руския президент, с когото, наред с други теми, има координация по въпросите на сигурността в Сирия.

Запознати припомят, че за да не предизвиква Русия, миналата година Израел осуети опитите на Украйна да закупи от САЩ защитната система Iron Dom, която е съвместна разработка на САЩ и Израел и нито една от двете страни не може да я продава без съгласието на другата. Сега дойде ред на посредничеството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: