Кои страни са с най-добро и най-лошо качество на въздуха

Кои страни са с най-добро и най-лошо качество на въздуха Снимка: ferra.ru

За това разказва неотдавнашен научен доклад

Ново проучване, изследващо замърсяването на въздуха в различни региони показва, че през 2021 г. нито една държава не отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО).

За тва събщава Phys.org.

Специалисти от швейцарската компания IQAir установиха, че от 6475 града само в 222 средното качество на въздуха отговаря на стандарта на СЗО.  Всички данни по време на проучването са събрани с помощта на наземни станции за контрол на качеството на въздуха по целия свят. Информацията е постъпвала в реално време.

Според изискванията на Световната здравна организация средните стойности на опасните частици PM2,5 във въздуха не трябва да бъдат по-високи от 5 микрограма на кубичен метър годишно. Анализът на всички данни показва, че държавата с най-мръсен въздух е Бангладеш, а най-замърсената столица е Ню Делхи (Индия).

Бангладеш е последван от страни като Чад, Пакистан, Таджикистан, Индия, Оман, Киргизстан, Бахрейн, Ирак, Непал. При това нивото на замърсяване на въздуха в Индия, Бангладеш, Пакистан е 10 пъти по-високо от нормалното.

В същото време в Норвегия, Дания, Швеция, Австралия, Япония, Канада, Великобритания качеството на въздуха е най-добро

Що се отнася до самия рейтинг, от първо до десето място заемат следните региони: Нова Каледония, Американските Вирджински острови, Пуерто Рико, Кабо Верде, Саба, Финландия, Гренада, Бахамски острови, Австралия, Естония.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: