Има огромен риск украински деца да станат жертви на трафиканти на хора

Има огромен риск   украински деца да станат жертви на трафиканти на хора Снимка: https://pixabay.com/

Еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон предупреди днес, че украинските деца са застрашени да "станат жертви на трафик на хора" в момента, когато бягат от страната си заради руската инвазия

 На пресконференция в Естония Йохансон каза, че около половината от 3,3 милиона украинци, които са избягали в страните от ЕС от началото на войната, са деца и се очаква те да станат още повече, предаде Ройтерс.

В Украйна има голям брой сираци и деца, родени от сурогатни майки, които не са били приети от родителите си, и това увеличава риска те да бъдат отвлечени или да станат жертви на принудително осиновяване, каза еврокомисарят.

Има огромен риск уязвимите деца да станат жертви на трафик на хора“, подчерта Йохансон.

Тя също така спомена, че досега е имало много малко непридружени деца, регистрирани на границите на ЕС, и само няколко съобщени случаи на трафик на хора.

Въпреки това полицейските сили, активистите и украинските неправителствени организации посочват някои „тревожни“ случаи, каза Йохансон, отбелязвайки, че в предишни ситуации на масова миграция подобни злоупотреби са били често срещани, отбелязва Ройтерс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: