Володимир Зеленски коментира вчерашния концерт на стадион „Лужники” в Москва

Володимир Зеленски коментира вчерашния концерт на стадион „Лужники” в Москва Снимка: businessinsider.com

Събитието по повод годишнината от "присъедияването" на Крим събра близо 200 000 души (присъствието задължително), пред които руският президент заяви „Ще осъществим нашите планове".

Владимир Путин изясни отново своята "специална операция" в Украйна, започвайки с цитат от Библията: "Няма по-голяма любов от това да дадеш душата си за приятели... Киев организира военни наказателни операции срещу Донбас. Това беше истински геноцид. Спирането му беше целта на специалната операция", каза руският президент. 

Той похвали "героизма на руските военни" в Украйна, и използва случая да подчертае – или да внуши, че „от доста време не сме били толкова единни”.

Украинският му колега рано днес в изявлението си предложи допълнение, предназначено за руската публика: ”А сега представете си на този терен 14 000 мъртви руски войици”, каза Володимир Зеленски, позовавайки се на данните на украинските власти за загиналите до момента руски военнослужещи в „специалната операция".

Той отново отправи призиви за незабавно спиране на войната, взаимното избиване на руснаци и украинци и загубите, които търпят двете страни. „Предложенията на Украйна са на масата”, каза Зеленски, визирайки преговорите между Русия и Украйна.

От своя страна главният преговарящ на Русия каза в петък, че Москва и Киев са доближили позициите си "доколкото е възможно" по темата за неутралитета на Украйна.

Кремъл заяви в сряда, че се обсъжда неутрална Украйна по модела на Швеция или Австрия, но Украйна отхвърли предложението и заяви, че иска нейната сигурност да бъде гарантирана от международни сили.

Вчера водещият преговарящ на Русия Владимир Медински заяви„ че неутралният статут и неприсъединяването на Украйна към НАТО е една от ключовите точки на преговорите, но добави, че има "нюанси", когато става дума за гаранциите за сигурност, поискани от Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: