Учени: електронните цигари повишават нивата на холестерина, мазнините и захарта в кръвта

Учени: електронните цигари повишават нивата на холестерина, мазнините и захарта в кръвта Снимка: ferra.ru

За това съобщава британското издание Daily Express.

Според експерти от Heart UK, в резултат на тютюнопушене артериите на човек могат да се запушат с холестерин, което води до здравословни проблеми. Това важи както за обикновените, така и за електронните цигари. И това съвсем не е единственото негативно последствие от тютюнопушенето.

Както отбелязват експерти от Американската сърдечна асоциация, вейпът всъщност е също толкова вреден за здравето, колкото и обикновените цигари. Това се потвърждава от резултатите от проучване, публикувано в изданието Circulation. Оосвен това, електронните цигари влияят негативно върху нивото на глюкозата и триглицеридите (вид мазнини) в организма.

В проучването изследователите анализират данните за здравословното състояние на 476 възрастни. Някои от участниците при това са пушили електронни цигари.

Оказва се, че пушачите имат повече "лош" холестерин в кръвта. Нивото на "добрия" холестерин при тях, както при тези, които пушат обикновени цигари, намалява.

Друго изследване, чиито данни също са публикувани в Circulation установява, че вейпът може да забави кръвообръщението. Според резултатите от анализа, при 19 души на възраст 24-32 години, след пушене кръвотокът е по-нисък както в покой, така и след физическо натоварване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: