Кои са алтернативните пазари за руския нефт

Кои са алтернативните пазари за руския нефт Снимка: trtworld.com

Индия разглежда възможността да купува евтин руски петрол за рубли

Индийските власти обмислят снабдяване с руски суров петрол и други стоки, включително торове, с отстъпка и плащане в рубли, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на свои източници в Индия.

Според агенцията 80% от консумирания в Индия петрол е внос. Руските доставки съставляват едва около 2% - 3%. Индийските власти ще могат да увеличат вноса от Русия, с намерението да намалят сметките за електроенергия на индийците и индийския бизнес.

„Русия предлага петрол и други стоки с големи отстъпки. Ще се радваме да приемем такава оферта. Имаме някои въпроси относно танкерите, застрахователното покритие и петролните смеси, които все още не са разрешени“, обясниха източниците на Reuters.

В същото време не се уточнява каква отстъпка предлага Русия. Индийските източници обаче потвърдиха, че санкциите няма да попречат на Индия да купува суровини. Освен това двете страни разработват механизъм за търговия с транзакции в рупии и рубли.

Според tradingeconomics.com най-голям купувач на руски петрол е Китай, следван в първата десятка от Нидерландия, Обединеното кралство, Германия, Беларус,Турция, Казахстан, Южна Корея, САЩ и Италия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: