Руският нефтен и газов сектор губи западните пазари

Руският нефтен и газов сектор губи западните пазари Снимка: techiai.com

В отговор на руската инвазия в Украйна администрацията на Джо Байдън забранява вноса на руски петрол, природен газ и въглища в САЩ, съобщават световните новинарски агеции.

Вносът от Русия в САЩ съставлява малка част от американското енергийно портфолио - приблизително 8% през 2021 г., от които само около 3% са суров петрол. Министерството на енергетиката съобщи, че през последните две седмици на февруари вносът на руски петрол практически е спаднал до нула, тъй като американските компании в сектора сами прекъснаха връзките си с Русия.

Служители на администрацията на Байдън пътуваха през уикенда до Венецуела, за да проведат дискусии относно евентуално разрешение Венецуела да продава своя петрол на международния пазар, което би помогнало за замяната на руското гориво. Байдън може да пътува и до Саудитска Арабия, тъй като САЩ работят, за да убедят саудитското кралство да увеличи производството си. 

Същевременно ЕК заяви, че ЕС ще  намали доставките на руски газ с две трети, като се има предвид, че Европа получава 40% от своя газ от Русия, а Обединеното кралство ще прекрати покупките на руски нефт до края на тази година. Министърът на бизнеса и енергетиката на Великобритания Кваси Квартенг каза, че предприятията трябва да "използват това време, за да осигурят плавен преход, така че потребителите да не бъдат засегнати".

Вносът от Русия съставлява около 6% от вноса на петрол в Обединеното кралство. ЕС разчита много повече на руски енергийни източници и заяви, че ще премине към алтернативни доставки и ще разшири по-бързо производството на чиста енергия, за да запълни недостига.

Мерките имат за цел да отслабят руската икономика, която е силно зависима от износа на енергия. Разбира се, подобно действие може да доведе до покачване на цените, а Русия вече предупреди, че може да прекати газовите си доставки по Северен поток 1.

Страховете на инвеститорите от ембарго доведоха суровия петрол Brent до $139 за барел в един момент в понеделник - най-високото му ниво от почти 14 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: