Украински бежанци може да се настанят в именията на руски олигарси на Острова

Украински бежанци може да се настанят в именията на руски олигарси на Острова Снимка: themoscowtimes.com

На сайта на замлъкналата култова радиостанция „Ехо Москвы“ днес се появи информация от The Times, че британските власти искат да настанят украински бежанци в имоти на руски олигарси на Острова.

Министърът на правосъдието Доминик Рааб е потвърдил подкрепата си за идеята. По-рано Financial Times съобщи, че правителството на Обединеното кралство подготвя инициатива за конфискуване на имуществото на руски олигарси, близки до Владимир Путин, без да им плаща обезщетения.

Рааб отбеляза също, че правителството на законодателно ниво ще забрани на милиардери от Русия да съдят журналисти.

„Видяхме как олигарси и клептократи, свързани с Путин, идват в тази страна и използват нашите закони, за да съдят за клевета онези, които осведомяват света“, казва Рааб за Financial Times, цитиран от echo.msk.ru.

Междувременно, Кремъл продължава мащабната акция срещу руски медии и правозащити оганизации. Силите за сигурност обискират офиси на "Мемориал" - най-старата руска оганизация за граждански права, която вече е в принудителна ликвидация, и Комитета за гражданско съдействие, който помага на бежанци и мигранти в Русия, съобщи theins.ru.

Поводът не се знае, какво се случва също не е ясно, казват потърпевшите. Адвокати на организациите не са допуснати на обиските. 

"Това се дължи по-скоро на факта, че се противопоставяме на войната. Дълго време тенденцията беше да се смаже гражданското общество, а сега вече е престъпление да наричаме войната война“, казват от Комитета за гражданско съдействие.

Онлайн изданието Znak.com обяви, че се закрива заради ограниченията, пред които са изправени медиите в Русия.

На 3 март телевизионният канал "Дождь" временно спря да работи, съобщи генералният му директор Наталия Синдеева. Тя обясни ситуацията с предстоящото приемане на наказателен закон за „фалшива“ информация за войната. Ръководството на "Дождь" все още обсъжда формата за възобновяване на работата.

По-рано Руската главна прокуратура поиска ограничаване на достъпа до телевизионния канал и неговия уебсайт, обвинявайки ги в публикуване на информация, съдържаща призиви за екстремизъм, насилие срещу граждани на Руската федерация, масови нарушения на обществения ред и невярно отразяване на действията на руските военни в „специалната операция” за „защита” на Донецка Луганска народни републики.

Освен „Дожд“ Роскомнадзор блокира и сайтовете Meduza, The Village, Radio Liberty, руската служба на BBC, както и уебсайтът и излъчването на култовата радиостанция „Ехо Москвы“. На 3 март бордът на директорите обяви закриването ѝ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: