Глътка въздух или най-лошото за Украйна предстои?

Глътка въздух или най-лошото за Украйна предстои? Снимка: economictimes.com

На вчерашните преговори контактните групи на Русия и Украйна се договориха да се създадат хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани, плюс „възможност за временно спиране на огъня в съответните райони по време на евакуация”.

Според украински участник в преговорите,  това е твърде ограничен напредък,  но резултатите, на които се надява Киев, не са постигнати, въпреки някои сигнали за "взаимно разбиране" по "определени въпроси".  При руски обстрел срещу две училища и жилищни сгради в северния украински град Чернигов са загинали  33 души. Хуманитарната криза в украинските градове се разраства под интензивните руски бомбардировки.

Дълбока тревога изрази френският президент Еманюел Макрон, който  след вчерашния си 90-минутен телефонен разговор с  Владимир Путин, смята, че най-лошото за Украйна предстои.

Руският президент изглежда има намерение да завземе цяла Украйна, каза пред репортери   сътрудник на френския лидер, пожелал анонимност.

„В това, което президентът Путин ни каза, нямаше нищо, което да ни успокои. Той показа голяма решимост да продължи операцията“, каза сътрудникът и добави, че по собствените му думи, Путин ще извърши докрай "денацификацията" на Украйна, каквото и да означава това.

„Можете да разберете до каква степен тези думи са шокиращи и неприемливи и нашият президент му каза, че това са лъжи“, заяви френският държавен служител.

Макрон отново е призовал Путин да избягва цивилни жертви и да позволи хуманитарен достъп, съобщава Тhe Мoscow Тimes.

„Президентът Путин отговори, че е „за“, но без да поема никакви ангажименти“, каза сътрудникът на Макрон, добавяйки, че Путин всъщност е отрекъл, че руските военни са атакували цивилна инфраструктура в Украйна.

Еманюел Макрон отново ще настоява и за допълнителни санкции срещу Русия, за да увеличи цената на инвазията, без  да се стигне до открито напрежение между двамата мъже, смята сътрудникът на Макрон и поясни: "Президентът Путин има начин на говорене, който е много неутрален и студено клиничен. Той понякога показва признаци на нетърпение, но по същество нямаше открити сигнали за напрежение".

В същото време, в телевизионно обръщение в четвъртък, руският президент каза, че силите на Кремъл се "борят срещу заплахи", включително ядрени оръжия. Според него, нападението срещу Украйна протича по план. Путин заяви също, че ще унищожи създадената от Запада „антируска“ реторика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: