Международната подкрепа за Украйна се увеличава

Международната подкрепа за Украйна се увеличава Снимка: quincyinst.org

Владимир Зеленски сформира международен легион.

Той призова за това в неделя. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Галина Маляр написа във Facebook: „Вече имаме няколко хиляди заявления от чужди граждани, които искат да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и защитата на световната сигурност“. В състава на легиона се включиха доброволци от Литва, Латвия, Полша, Великобритания и Франция. За кандидатите е въведен безвизов режим, с изключение за граждани от страните-агресори. Първите групи вече пристигат в разпределителни бази, съобщава theins.ru.

Канада ще стане първата страна от G-7, която ще забрани целия внос на суров петрол от Русия, обяви вчера премиерът Джъстин Трюдо. Годишният внос на руски петрол в страната е на стойносг $ 550 милиона. Трюдо обяви също, че Канада ще достави на Украйна противотанкови оръжия и боеприпаси. Артилерия в Украйна ще прехвърли и Естония

Финландия в понеделник реши да изпрати оръжие и военна техника в Украйна, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната. Финландските политически партии ще се срещнат днес, за да обсъдят атаката на Русия и ролята на Финландия в новия баланс на силите в Европа. Ще бъде обсъдено и бъдещо членство на Финландия в НАТО, пише Politico.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона с Владимир Путин, за да настоява за решение на кризата. Според съобщение на Елисейския дворец от понеделник следобед, Макрон е отправил към руският президент три остовни искания: спиране на всички бомбардировки срещу цивилни и техните места на пребиваване; запазване на гражданската инфраструктура от нападения; безопасност по пътищата, особено на юг от Киев.

Призивът включва пълно спазване на международното хуманитарно право, защитата на цивилното население и изпращане на хуманитарна помощ.  „Президентът Путин потвърди волята си да спазва тези три ангажимента“, се посочва в записката на Париж. Пред вид опита досега, на обещанията му по-скоро не може да се вярва.

Войната в Украйна трябва да насърчи света да ускори преминаването към възобновяема енергия, каза генералният секретар на ООН „Изкопаемите горива са задънена улица“, зави Антонио Гутериш.

Сайтът на Международния наказателен съд в Хага съобщава, че във връзка с нахлуването в Украйна, прокурорът Карим Хаан е решил да започне разследване срещу руски длъжностни лица за престъпления срещу човечеството.

Япония въведе персонални санкции срещу Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Сергей Шойгу, Сергей Лаврова Николай Патрушев и Валерий Герасимов. Платежната система Mastercard изслючи много руски банки, попаднали под санкциите на западните страни.

Компаниите Disney, Warner Bros. Entertainment, Sony Pictures спряха изъчването на руски филми, както и на свои продукции в Русия. Netflix отказа да транслира руските държавни сканали, TikTok блокира RT и Sputnik на територията на ЕС.

Контактни групи от Киев и Москва се срещнаха в Беларус и се съгласиха да продължат преговорите и „през следващите няколко дни“. Украинското правителство покани магната Роман Абрамович да помогне в преговорите с Русия. Преди срещата президентът на Украйна Владимир Зеленски призова руските войски да сложат оръжие. Той поиска незабавно членство на Украйна в ЕС и по-късно подписа молба за встъпване на страната му в евросъюза.

Москва не чу предложението за спиране на огъня в периода на преговорите. Десетки цивилни са убити при руски ракетни удари по втория по големина град на Украйна, Харков, съобщи вътрешното министерство. Херсон е обграден "от всички страни", към Киев настъпва военен конвой, дълъг около 65 км.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски каза пред ВВС, че положението в страната е сериозно, но стабилно, като Киев остава главна цел на агресорите. "Контролираме ситуацията в града като цяло, но има много въпроси, които се решават всеки час или дори всяка минута", каза Монастирски.

По данни на ООН повече от половин милион бежанци вече са напуснали Украйна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: