Спешни мерки заради войната в Украйна обсъдиха министър Нинова и работодатели

Спешни мерки заради войната в Украйна обсъдиха министър Нинова и работодатели Снимка: mi.government.bg

Вицепремиерът изпраща търговския представител в Букурещ на границата с Украйна

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодателите и обсъдиха последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България. 

Представителите на българския бизнес изразиха притеснения , че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни. 

По време на срещата бяха обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни. Българските фирми поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

Работодателите заявиха, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани. Те изразиха желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията. 

Вицепремиерът Нинова информира работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми. Тя заяви, че е командировала търговския представител в Букурещ на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: