Отваряме нови гранични пунктове с Гърция

Отваряме нови гранични пунктове с Гърция Снимка: МТС

Отваряме нови гранични пунктове с Гърция, пристанище Александруполис става стратегическо в общата транспортна свързаност

Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград-Термес. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, след като днес се срещна с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис. 

Българската страна се ангажира да предприеме действия за ускоряване на преминаването през пункта Маказа-Нимфея, като ще бъдат поставени кантари за тежкотоварни автомобили. Целта е да се облекчи трафикът през ГКПП Кулата- Промахон. През следващата година предстои отваряне на пункт при Рудозем и Ксанти, добави българският транспортен министър. 

На журналистически въпрос след срещата, за участие на България в концесията на пристанището в Александруполис, министър Събев отговори, че българската държава иска да придобие минимум 20 процента от акциите. „Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна свързаност между България и Гърция“, коментира той. 

След срещата министър Караманлис информира, че са обявени търговете за реализирането на железопътен коридор „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. През 2023 г. предстои сключване на договори. Приключването на строителството е предвидено към 2027 г-2028 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: