Руските сили атакуват големи градове в Украйна (обзор)

Руските сили атакуват големи градове в Украйна (обзор) Снимка: globalvillagespace.com

Малко след телевизионното обръщение на Владимир Путин по руската държавна телевизия, с което обяви „специалната операця" в Донбас, над украинската столица Киев се чуха експлозии.

Украйна, демократична държава с 44 милиона души, стана обект на мащабна въоръжена агресия. Близо до главното летище на столицата ечи стрелба, а над града се чуват сирени. Подкрепяните от Русия сепаратисти заявиха, че са започнали офанзива срещу контролирания от Украйна град Щастя на изток. Експлозии разтърсиха и отцепилия се източен украински град Донецк.  съобщи агенция Интерфакс,

"Мирните украински градове са подложени на удари. Това е военна агресия. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега", написа в Twitter украинският външен министър Дмитро Кулеба 

„Ще се срещна с лидерите на G-7, а САЩ и нашите съюзници и партньори ще наложим тежки санкции на Русия“, каза Джо Байдън в изявление. Американският президент изрази разочарованието си, че Путин преднамерено е избрал война, която ще донесе „катастрофални загуби на живот и човешки страдания”. Байдън повтори, че „Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин“.

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че Русия е нанесла ракетни удари по украинската инфраструктура и гранична охрана. Експлозии са били чути в много градове. Има информация за непрекъснати кибератаки. Украински медии съобщиха, че военните командни центрове в Киев и Харков на североизток са били поразени от ракети, а руски войски са кацнали в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди "безразсъдната и непредизвикана атака" на Русия и каза, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да се справят с последствията.

Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети, позовавайки се на висок риск за безопасността, докато европейският авиационен регулатор предупреди за опасности при полети в граничните райони на Русия и Беларус. Русия спря вътрешните полети на летищата близо до границата си с Украйна до 2 март, съобщи нейната авиационна агенция.

Президентът на Турция Реджеб Тайип Ердоган свиква извънредно заседание по сигурността, съобщава в. Daily Sabah. Очаква се на среща да присъства министърът на отбланата Хулус Акар, военното командване и представители на разузнаването. Турця е член на НАТО и има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море, Вчера Ердоган подчерта необходимостта да се запази спокойствие и посочи, че ще поддържа отношения и с двете страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС подготвя "мащабен пакет от санкции", насочени към стратегически сектори на руската икономика и блокиране на достъпа на Русия до ключови технологии и пазари. "Ще отслабим икономическата база на Русия и нейния капацитет за модернизация. Ще замразим руските активи в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейския финансов пазар. Действаме в тясна връзка с партньори и съюзници", каза дер Лайен.

След обръщението на Путин петролът Brent надхвърли $ 100/барел за първи път от 2014 г. 

Цената на мартенските фючърси на газа днес надхвърли 1 300 долара за хиляда кубически метра. 

Едно евро вече се разменя за над 100 рубли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: