Украйна – хроника на войната (обновява се)

Украйна – хроника на войната (обновява се) Снимка: ctvnews.ca

Руският президент Владимир Путин обяви военната операция в Украйна в 5.55 ч. московско време и минути по-късно бяха регистрирани първите обстрели и ракети в Украйна.

Той призовава украинските войници в Източна Украйна да сложат оръжие и да се върнат по домовете си. Путин предупреждава, че отговорът на Москва ще бъде „незабавен“, ако някой се опита да се сблъска с Русия.

Украйна влезе в едномесечно извънредно положение в полунощ в четвъртък местно време (22:00 GMT). Външният министър на Украйна обвини Русия, че е започнала пълномащабна война и призовава ООН „да направи всичко възможно“ да я спре.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че светът ще държи Русия отговорна, предричайки много жертви. Байдън ще се обърне днес по-късно към американците, за да говори за последствията, пред които според него ще бъде изправена Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че блокът стои зад Украйна в този ужасен момент и ще направи всичко необходимо, за да защити всички съюзници.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза по-рано, че инвазията "може да бъде началото на голяма война на европейския континент". В късно вечерно обръщение към нацията той се закле, че "ще се защитаваме" в случай на атака.

В столицата Киев се е включила аварийна сирена и снимки показват потоци от автомобили, задръстващи скоростна магистрала, докато хората бягат от града.

Свидетелствата в социалните медии говорят за нарастващото чувство на паника, като някои казват, че са се затворили в бомбоубежища и мазета. Телевизионни кадри показват хора, които се молят по улиците, скупчени в групи.

Руските военни конвои са навлезли в северните райони на Чернигов и Суми и в източните области на Луганск и Харков. Руската офанзива е била предшествана от артилерийски огън. Сред украиниските граничари има ранени, но украинската граична охрана и въоръжени сили "вземат всички мерки, за да спрат врага". съобщи граничната служба на Украйна (DPSU).

Появиха данни за първте жертви на руската агресия. Украинската полиция съобщи, че при бомбардировки от руски сили са загинали седем души. При нападение срещу военна част в Подилск край Одеса са убити шестима и са ранени седем. Деветнадесет души са в неизвестност. В гр. Мариупол е загинал един човек.

Украйна призовава за „опустошителни санкции“ срещу Русия. Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, публикува в Twitter „списък със задачи“ за международната общност в отговор на атаката на Русия. Той казва, че "светът трябва да действа незабавно защото бъдещето на Европа и света е заложено на карта".

Кулеба призовава за незабавни „унищожителни санкции“, включително забрана на Русия да използва системата за финансови транзакции SWIFT. Той казва също, че светът трябва "напълно да изолира Русия", като същевременно предоставя на Украйна оръжия и оборудване, финансова помощ и хуманитарна помощ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: