"Мекият" аналог на Twitter на Доналд Тръмп се оказа не толкова "мек"

"Мекият" аналог на Twitter на Доналд Тръмп се оказа не толкова "мек" Снимка: ferra.ru

Премахванeто на потребители и изтриването на контент се извършва според субективната преценка на модераторите

Социалната мрежа TruthSocial, която стартира само преди два дни и се позиционира като алтернатива на Twitter с по-мека политика за модериране на съдържанието, вече премахна няколко потребители от своята платформа.

За това съобщава Engadget.

Други потребители пък се оплакват, че много трудно могат да получат достъп до платформата, като в момента около половин милион души са в списъка на чакащите.

На потребителя Мат Ортега пък е отказан достъп до Truth Social въз основа на потребителското му име @DevineNunesCow, съобщава Mashable. Едноименният пародиен акаунт в Twitter иронизира бившия депутат Девин Нунес, който в момента е главен изпълнителен директор на компанията майка Truth Social.

Няколко потребители отбелязват, че политиката за модерация на Truth Social е значително по-строга от тази на Twitter, въпреки че Truth Social претендира за ролята на убежище от цензурата

За разлика от Twitter, потребителите на Truth Social могат да бъдат блокирани или премахнати изцяло от платформата за публикуване на съдържание, което модераторите смятат за невярно, клеветническо или подвеждащо.

Въпреки, че преди време Twitter налагаше широки забрани за дезинформация, свързана с COVID-19 и изборите за президент, платформата редовно пропускаше други видове дезинформация. Освен това Twitter обикновено е селективен по отношение на споровете между потребителите, освен ако не става въпрос за целенасочени кампании за тормоз.

И все пак малко вероятно е Truth Social да успее да наложи такава строга политика на модерация, ако продължи да нараства в такива мащаби. Засега платформата разчита на комбинацията от доброволни модератори, потребителски съобщения и ботове за премахване на съдържание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: