Meta може да стартира децентрализиран конкурент на Twitter

Meta  може да стартира децентрализиран конкурент на Twitter Снимка: https://pixabay.com/

Meta* проучва идеята за разработване на децентрализирана социална мрежа с автономни възли и публикации в текстов формат, която може да стане пряк конкурент на Twitter

Това съобщава Reuters, цитирайки изявление на представител на компанията.

„Проучваме идеята за автономна социална мрежа за обмен на текстови публикации. Вярваме, че има нужда от отделно пространство, където блогъри и публични личности биха могли да споделят новини за това, което ги интересува ”, цитира Ройтерс имейл от представител на Meta.

За първи път за това говори индийският бизнес портал Moneycontrol, като уточнява, че проектът е под кодовото име P92 в компанията. Децентрализираната социална мрежа ще поддържа стандартния протокол ActivityPub, който управлява Mastodon, най-известната отворена алтернатива на Twitter, и други ресурси на пространството Fediverse.

За разлика от тези, които са собственост на Twitter и Facebook, децентрализирани платформи като Mastodon са инсталирани на хиляди сървъри, управлявани от доброволци – тези социални мрежи са обединени в нещо като „федерация“ със стандартно пространство за акаунти, подобно на имейл адресите.

Поне първата предварителна версия на децентрализираната социална мрежа Meta P92 ще се появи под марката Instagram  и в платформата ще се влиза през акаунти в Instagram.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: