Традиции: Китайски жени носят перуки от косите на починалите си предци

Традиции: Китайски жени носят перуки от косите на починалите си предци Снимка: medikforum-ru

Тези украшения за глава се носят на специални тържества и празници

Жените от народността мяо в Китай спазват удивителна традиция от векове, изработвайки си огромни перуки от косата на починалите предци. Тези украшения за глава се носят на специални тържества, съобщава Мedikforum.

.Китайската традиция за създаване на женски перуки от косата на починали предци е особено добре развита в тази част на страната, където живее народът мяо. Местните жени никога не изхвърлят космите, която остават на гребена или четката за коса, а ги  съхраняват в специални кутии, откъдето след това и се взема материалът за направата на тези невероятни украшения за глава.

На практика те трудно могат да се нарекат женска перука, изделията са твърде различни от това, което е прието да се счита за перука. Извити по линията на главата във формата на полумесец, тези гигантски прически се крепят на специални дървени рога, които се завързват за главата предварително. 

Специалната дървена "конструкция" предпазва перуката от загубата на форма. Перуките се предават от поколение на поколение в едно и също семейство по женска линия, като с течение на времето те стават все по-големи.

Някои перуки са вече на по няколко века, но жените от мяо продължават да ги носят на празници и тържества. "Перуките се слагат по различни поводи - от сватби до погребения", казва експертът по етническите малцинства Шу Ту. "Някога подобни перуки са се носели и от мъже, но се оказало, че за силния пол е твърде трудно да следва тази традиция и сега тя съхранява и предава само от жените."

Носенето на коса от майките, бабите, прабабите и техните баби върху главите им за жените от мяо означава да отдават почит към паметта на предците, което е особено почитано в тази култура. Днес тази традиция привлича вниманието на огромен брой туристи, което е от полза за жителите на местните села.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: