Катастрофални резултати с чипирани животни в компания на Илон Мъск

Катастрофални резултати с чипирани животни в компания на Илон Мъск Снимка: businessinsider.com

Невротехнологичната компания Neuralink, собственост на милиардера, е изправена пред съдебно дело за „инвазивни и смъртоносни мозъчи експерименти” с маймуни

В жалбата, предизвикала делото, се посочва, че от 23 маймуни, имплантирани с чип на Neuralink,15 са починали, съобщава indy100.com. Компанията Neuralink работи по технология, която би трябвало да позволи на парализираи хора „да контролират компютрите и мобилните си устройства директно с мозъка си".

Разработката е осъществена в сътрудничество с Калифорнийския университет „Дейвис” (UC Davis), който е получил за работата $1.4 милиона. Но в оплакване до Министерството на земеделието на САЩ (USDA), подадено от Комитета на лекарите за отговорна медицина (PCRM) се твърди, че университетът е нарушил Закона за хуманно отношение към животните.

PCRM заведе дело, с което поиска унивеситетът да предостави видеоклипове и снимки от експериментите с животните, тъй като UC Davis отказваше, с оправданието, че исканите материали са собственост на Neuralink – частна компания, освободена от Закона за публичност на научните данни.

От Организацията за защита на научните изследвания обаче са на друга позиция: „UC Davis е обществен университет и дори да е предал на милиардера финансираните от него проучвания, това не означава, че може да избегне изискванията за прозрачност и да наруши федералните закони за хуманно отношение към животните”.

След съдебен процес през 2021 г. в PCRM са постъпили близо 600 страници документи за експериментите, които разкриват, че „мозъците на маймуните са били осакатени в калпави експерименти и животните са били оставени да страдат и умират“.

Според PCRM, на маймуните не е била осигурена „адекватна ветеринарна помощ“ и те са умрели от лицеви травми, гърчове и повтарящи се инфекции в части на мозъка, където са имплантирани чиповете.

В изявление пред The ​​NewYork Post, говорител на Калифорнийския университет „Дейвис” каза: „Ние се стремим да предоставим възможно най-добрата грижа за животните. Изследванията върху животни са строго регулирани и UC Davis спазва всички приложими закони и разпоредби, включително тези на Министерството на земеделието на САЩ“.

Това изявление обаче прави резултатите от експериментите още по-съмнителни при така описаните грижи. Освен това от университета потвърдиха, че работата им с Neuralink е приключила през 2020 г.

Междувременно Business Insider, който е запознат с жалбата, подадена в USDA, описва случай на маймуна, останала без пръсти на ръцете и краката „вероятно от саморазправа или друга неуточнена травма“ като част от изследването, извършено вероятно в периода от 2017 до 2020 г.

Това не е последният случай на маймуни, имплантирани с чипа на Neuralink. Компанията е споделила в социалните мрежи видео на макак, чипиран с технологията MindPong през април 2021 г.

През декември миналата година Илон Мъск написа в Twitter, че „напредъкът с Neuralink ще се ускори следващата година... когато имаме устройства, чипирани в хора“.

При тези резултати с експерименталните животни обаче, предвидените клинични експерименти върху хора с право може да се забавят, дори да се отложат за неопределено време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: