Кремъл вижда „положителни сигнали“ след посещението на Еманюел Макрон в Киев

Кремъл вижда „положителни сигнали“ след посещението на Еманюел Макрон в Киев Снимка: themoscowtimes.com

За разлика от неясната оценка на резултатите от срещата между френския президент и Владимир Путин, вчера от Кремъл заявиха, че разговорът на Макрон с Владимир Зеленски изпраща „положители сигнали”.

Френският президент се срещна с украинския си колега във вторник на фона на оживени дипломатически совалки на европейски политици, опитващи се да разсеят страховете, че Москва може да нахлуе в Украйна, пише themoscowtimes.com.

„Имаше положителни знаци, че решението за Украйна може да се основава само на изпълнението на споразуменията от Минск“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, имайки предвид споразуменията, подписани през 2015 г. между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Той добави обаче, че няма индикация за някаква готовност Зеленски и украинските власти да направят „бързо“ това, което „Киев трябваше да направи отдавна - така че има и положителни сигнали, и по-малко положителни".

Във вторник на съвместна пресконференция с Владимир Зеленски в Киев, Еманюел Макрон каза, че вижда път към облекчаване на напрежението. Според френския лидер, и Зеленски, и руският президент Владимир Путин, с когото Макрон се срещна в понеделник, са заявили, че ще се придържат към мирните споразумения от Минск.

Еманюел Макрон е първият западен лидер от висока класа, който се срещна с Путин от началото на кризата през декември, когато Москва разположи край границата с Украйна над 120 000 хилядна армия, под претекст „учение”. Последва подобна акция с над 30 000 войници в Беларус, отново в близост до Украйна и военнноморско учение в международни води край бреговете на Ирландия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: