Започва седмицата на дипломатическите совалки (обзор)

Започва седмицата на дипломатическите совалки (обзор) Снимка: ukrinform.net

От утре eвропейски лидери ще кръстосват континента в опити да намерят решение на кризата с Украйна.

Франция, Русия и Украйна проведоха множество телефонни разговори през последните десет дни. В петък от кабинета на френския президент Еманюел Макрон потвърдиха, че той ще пътува до Москва и украинската столица Киев на 7 и 8 февруари.

От Елисейския дворец подчертаха, че като ротационен председател на ЕС, Франция работи в координация със своите европейски партньори за овладяването на кризата и отбелязаха, че Макрон или негови съветници са в непрекъсната връзка по телефона с някои от европейските им колеги.

Разговорите са засегнали първо възраждането на т. нар. Нормандски формат (Франция, Германия, Украйна и Русия), с цел да се постигне решение на сепаратисткия конфликт в украинския регион Донбас, подкрепян от Москва. Друга обсъждана тема е постигането на „стратегически баланс в Европа“, който да намали риска и да гарантира сигурността на континента.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски също изтъкна „непрекъснатия диалог“ с Макрон. В профила си  в Twitter Зеленски посочи темите на разговорите с френския президент - „как да се противопоставим на предизвикателствата пред сигурността и да засилим мирния процес в рамките на Нормандския формат. Бяха договорени по-нататъшни съвместни стъпки за поддържане на стабилността на Украйна и подобряване на финансовото и икономическото сътрудничество".

Канцлерът на Германия Олаф Шолц ще се срещне утре за първи път с президента на САЩ Джо Байдън, а през седмицата ще проведе срещи в Берлин с Еманюел Макрон и президента на Полша Анджей Дуда. Освен това в Берлин ще бъдат поканени държавни и правителствени ръководители на трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония. Шолц ще бъде в Москва на 15 февруари за среща с Владимир Путин, потвърдиха Кремъл и германското правителство. Ден по-ранно новият германски канцлер ще пътува до Украйна.

В петък Олаф Шолц разговаря по телефона с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън. Двамата лидери се съгласиха, че трябва „да използват всички пътища, с които разполагат" за разрешаване на кризата в Украйна, като акцентираха, че основен приоритет е диалогът с руския президент Владимир Путин. Джонсън и Олаф обсъдиха също санкциите срещу Русия и разговаряха за укрепването на контактите между Германия и Обединеното кралство.

Междувременно говорител на полското командване потвърди, че американски войници са пристигнали в събота с малък самолет във военната база Жешов в Югоизточна Полша, за да подготвят лагер за временно настаняване в близкия град Ясионка. Очаква се в следващите дни там да пристигнат около 1700 американски военнослужещи, основно парашутисти от 82-ра въздушнодесантна дивизия на САЩ. 

Първите допълнителни американски войски в помощ на съюзниците от НАТО пристигнаха в Германия в петък. От Пентагона уточниха, че ескадрила Stryker от около 1000 американски военнослужещи, които понастоящем са в немския град Вилсек, ще бъде изпратена в Румъния.

Очаква се на следващата си среща на 16 и 17 февруари министрите на отбраната на страните от НАТО да обсъдят допълнителни подкрепления.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: