Световните цени на храните достигнаха най-високото си ниво от 11 години

Световните цени на храните достигнаха най-високото си ниво от 11 години Снимка: https://pixabay.com/

Световният индекс на цените на храните през януари се повиши с 1,1% спрямо декември до 135,7 пункта

По този начин цените се покачиха до рекордно ниво от април 2011 г., което се дължи основно на покачването на цените на растителното масло и млечните продукти, поевтиняла е само захарта, следва от прессъобщение на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO ).

Индексът на цените на растителното масло се повиши с 4,2% спрямо декември, или със 7,4 пункта, до 185,9 пункта. Повишени са цените на палмово, соево, рапично и слънчогледово олио.

Поскъпнаха и млечните продукти, чиито ценови индекси през януари се покачиха с 2,4%, или 3,1 пункта, до 132,1 пункта. Индексът расте за пети пореден месец. Най-много се повишиха цените на сухото и обикновеното мляко и маслото, се казва в съобщението.

Индексът на цените на зърното се повиши леко през януари с 0,1 пункта до 140,6 пункта. Цените на царевицата се повишиха най-много, с 3,8%, поради опасения от продължаваща суша в Южното полукълбо. Оризът се повиши с 3,1% в светлината на намалената реколта, като същевременно се запази силното търсене. Цените на пшеницата от своя страна паднаха с 3,1% поради сезонно увеличение на предлагането от Австралия и Аржентина.

Цените на месото също се покачиха малко. Съответният индекс се повиши до 112,6 пункта от 111,3 пункта месец по-рано. Цените на говеждото месо достигнаха рекордни нива, тъй като търсенето изпревари експортното предлагане. Котировките на свинското се повишиха леко, докато цените на агнешкото и птичето месо продължиха да падат въпреки ограниченията за предлагане заради коронавируса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: