Прогноза за магнитните бури през февруари: най-опасните дни от месеца

Прогноза за магнитните бури през февруари: най-опасните дни от месеца Снимка: depositphotos.com

Геомагнитните бури могат да причинят мигрена и световъртеж

Специалистите от лабораториите за изследване на слънчевата активност наблюдават ежедневно обстановката на Слънцето. Някои дни са белязани от повишена слънчева активност. В такива дни на Земята се фиксират магнитни бури - опасни периоди, когато много хора чувстват влошаване на здравословното състояние и самочувствието си.

Какво е магнитна буря?

Магнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята, причинени от изригвания на Слънцето. Такива колебания могат негативно да повлияят на работата на комуникационните системи, както и на човешкото здраве. Дори леко повишаване на активността може да се отрази на здравословното ни състояние.

Магнитни бури през февруари 2022 г.

Силна магнитна буря се очаква в началото на февруари. На 4 февруари може да има магнитна буря с мощност 5 бала, която ще продължи и на  5 февруари. Следващата повишена слънчева активност се очаква да бъде от 10 до 12 февруари и по прогнозни данни ще достигне средна сила. Прогнозата за такъв период е неточна и може да се промени с течение на времето.

Магнитните бури влияят на здравето

Магнитните бури засягат най-силно възрастните, бременните, метеочувствителните хора, както и хората с хронични заболявания. По време на магнитна буря могат да възникнат следните симптоми: главоболие, замаяност, гадене, болки в гърба и мускулите, високо кръвно налягане, слабост, безсъние, обостряне на хроничните заболявания.

За да не ви безпокоят твърде силно магнитните бури, в опасните дни трябва да следвате някои правила, съветват специалистите:

Откажете се от мазни, пикантни и пържени храни. Яжте повече зеленчуци и риба.

Разхождайте се по-често на чист въздух.

Откажете се от алкохол, цигари, кафе и енергийни напитки. Заменете ги със зелен чай.

Взимайте контрастен душ преди лягане.

Лягайте да спите и се събуждайте по едно и също време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: