Равнодушието на хората уби известен френски фотограф

Равнодушието на хората уби известен френски фотограф Снимка: daisyday.fr

Франция е шокирана от нелепата смърт, застигнала известен фотограф на оживена парижка улица

Швейцарският фотограф Рене Робер е починал от измръзване, след като се е подхлъзнал и паднал на улицата, а в продължение на следващите девет часа никой не му се е притекъл на помощ. Смъртта на 85-годишния мъж миналата неделя предизвика скръб, гняв и недоумение във Франция и чужбина.

Рене Робер е известен със своите снимки на испанските звезди на фламенкото. Във фаталната нощ, той е излязал на обичайната си разходка в оживения супер-централен парижки квартал, в който живее, между пл. République и Les Halles

По думите на негов приятел журналист, Мишел Момпонте, след случайното падане Робер не е имал сили да стане и е останал да лежи на плочите девет часа, докато един бездомник се е обадил на Спешна помощ. За съжаление – твърде късно. 

„За тези девет часа нито един минувач не се е спрял, за да се заинтересув защо този човек лежи на улицата. Нито един”, казва с горчивина Момпонте пред телевизионния канал FranceTV Info. 

За това време Робер е развил хипотермия, но според Момпонте, причината за смъртта му е безразличието на хората. 

„Ако тази трагична история може да ни научи на нещо, то е, че когато видим някой да лежи на тротоара, трябва да проверим защо – колкото и да бързаме, да отделим една секунда. Но преди да даваме морални уроци, всеки от нас, включително и аз самият, трябва да се запитаме – сигурни ли сме на 100%, че бихме постъпили така? Никога ли не сме отвръщали поглед от бездомниците, които живеят на улицата?”

Много бездомници спят на улицата в района, в който е починал Рене Робер, Смъртта му стана повод за разпалени дискусии за отговорността на гражданите и елементарната човечност.

Вестник Le Figaro излезе със заглавие „Фотографът Рене Робер загина на улицата от безразличие”.

Посолството на Испния в Нидерландия написа на страницата си в  Twitter: „Смъртта на Рене Робер, който с фотопарата си увековечи великите майстори на фламенкото, е зов към колективната ни съвест”.

Един от моделите на Робер, звездата на фламенкото и носител на Grammy Арканхел, написа „Не мога да разбера защо никой не му е помогнал, не искам да мисля, че живеем в общество с толкова малко ценности”.

От Асоциация Olivar, която повече от 30 години работи с млади бездомници, казват, че са опечалени, но не и изненадани. В профила си в Twitter те пишат: „Много се говори за ужасната история с Рене Робер. Но истината е, че това е жестокото ежедневие на тези, които живеят и умират на улицата. Какво се случва с нас като общество, след като допускаме такова нещо?”

По дании на Асоциацията на бездомните, всяка година по улиците на Франция умират 600 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: