На жаба и порасна ампутиран крак след медикаментозно лечение

На жаба и порасна ампутиран крак след медикаментозно лечение

Почти напълно оформен крайник израсна за 18 месеца, отваряйки вълнуващи възможности за хората

На жаба  отново и поникнал изгубения  крак, след като била третирана с лечебен коктейл, значително постижение в регенеративната медицина.

Африканската ноктеста жаба, която е природно неспособна да регенерира крайниците си, е била третирана с лекарствата само за 24 часа, което довело до 18-месечен период на повторно израстване на функционална лапа.

Тази демонстрация позволява да се предположи, че в бъдеще лекарствата могат да се използват за включване на подобни неизползвани регенеративни способности при пациенти за възстановяване на тъкани или органи, загубени поради заболяване или нараняване.

„Много е вълнуващо да видим, че лекарствата, които избрахме, помогнаха за създаването на почти напълно оформен крайник“, казва Нироша Муруган от университета в Масачузетс и автор на статията.

"Фактът, че е било необходимо само кратко използване на лекарства, за да се даде тласък на процеса на регенерация, продължил месеци, предполага, че жабите и вероятно други животни имат латентни регенеративни способности, които могат да бъдат активирани."

Много същества са в състояние напълно да регенерират поне някои от своите крайници, включително саламандри, морски звезди, раци и гущери. Плоските червеи могат дори да бъдат нарязани на парчета, всяко от които регенерира цял организъм.

 

В последното изследване, публикувано в списание Science Advances, учените ампутират задния крак на жаба и запечатват раната в силиконова капачка, съдържаща коктейл от пет лекарства. Всяко от лекарствата има различна цел, включително намаляване на възпалението и производство на колаген за спиране на растежа на белези. Лекарствата също така били насочени към стимулиране на растежа на нови нервни влакна, кръвоносни съдове и мускули.

Експериментът бил повторен върху десетки жаби и у много от тях се наблюдавал драматичен растеж на тъканите, като много от тях пресъздали почти напълно функционален крак, включително костна тъкан и дори подобни на пръсти структури в края на крайника.

Този крайник се движел, реагирал на докосване и жабите  го използвали за плуване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: