Испанските ВВС потвърдиха, че следващата седмица Eurofighters летят за България

Испанските ВВС потвърдиха, че следващата седмица Eurofighters летят за България Снимка: flickr.com

Мисията е част от планираните годишни задължения на испанските въоръжени сили към НАТО.

Първата испанска военновъздушна мисия от този тип се осъществи през 2021 г. в Румъния и по план трябваше да се повтори през 2023 г. Кризата в Украйна обаче накара Алиансът още през декември да поиска от съюзниците да подсилят въздушния му отбранителен капацитет и да увеличат приноса си към съюзническите сили.

Испания прие и ще започне придвижването на своя военновъздушен отряд към България в средата на следващата седмица, потвърдиха военни източници пред larazon.es.

Контингентът от испанските ВВС е базиран в Лос Ланос, Албасете. Същото подразделение миналата година беше разположено в Шяуляй (Литва) като част от Балтийската въздушна полиция. Мисията включва общо около 130 военнослужещи и най-малко четири изтребителя Eurofighter.

След като бяха разрешени редица проблеми относно локацията, испанският въздушен отряд ще се настани във военновъздушната база в Пловдив, на около 240 километра западно от Черно море и ще остане там за около два месеца, за да се включи в Подсилената въздушна полиция на Алианса в България. Очаква се две седмици след окомплектоването му отрядът да бъде напълно боеспособен.

Първи в България ще пристигнат четирите самолета и екип от униформени войници като авангард за подготовка на съоръженията. Останалите ще се присъединят поетапно, като след около 15 дни последен в Пловдив ще пристигне офицерският състав. 

В допълнение към самолетите и униформения персонал, отрядът ще  разполага и с едно от най-модерните оръжия на испанските ВВС: „новата активна ракета „Метеор“ въздух-въздух със среден обсег”, обясниха преди дни от испанските ВВС. С над 100 км обхват и скорост, четири пъти по-висока от скоростта на звука, тя позволява пренасочване на целта по време на полет, модулация на тягата, непрекъснато оптимизиране на траекторията и работа в среда на силно електронно противодействие, „като района на Черно море”. 

Мисията, която ще изпълнят в България, не е непозната за испанските пилоти, тъй като Испания е участвала осем пъти в Балтийската авиационна полиция и веднъж в Черно море. И в двата района присъствието на неидентифицирани руски самолети е често срещано явление и една от задачите на испанския военновъздшен отряд е при подобен случай бързо да локализират неидентифицирания полет. След получаване на сигнал от радарите на Алианса, авиоотрядът има готовност да излети след по-малко от 15 минути.

Един от двата центъра на НАТО за комбинирани въздушни операции е разположен в испанската столица Мадрид. Той отговаря за наблюдението на южния европейски фланг - зона, която обхваща 14 държави и 11 милиона квадратни километра от Канарските острови до Турция и от Азорските острови до Румъния. Другият подобен център на НАТО наблюдава северния европейски фланг от германския град Юдем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: