Военновъздушните сили на Испания ще разположат в България 6 изтребителя Eurofighter

Военновъздушните сили на Испания ще разположат в България 6 изтребителя Eurofighter Снимка: regnum.ru

На българска територия ще бъдат позиицонирани 6 изтребителя Eurofighter, както на 100 военнослужещи от летателния и обслужващ състав на испанските кралски военновъздушни сили

Българските власти обявиха намерението си да предоставят свои военни летища за шест самолета на военновъздушните сили на Испания. Това съобщи информационната агенция REGNUM, позовавайки се на телевизионния канал NOVA.

Според официалната информация става въпрос за разполагането на българска територия на изтребители Eurofighter, както и на 100 военнослужещи от летателния и обслужващ състав на испанските кралски военновъздушни сили.

"Акцията, осъществявяща се в рамките на работно споразумение между държавите-членки на НАТО, има за цел да укрепи защитата на въздушното пространство на България", обобщи българският министър на отбраната Стефан Янев.

Според ръководителя на отбраната на Испания Маргарита Роблес мисията има за цел да "подкрепя съюзниците в условията на постоянно присъствие на руски самолети в небето над Черно море".

Къде точно ще бъдат базирани силите на испанските ВВС в България, не се съобщава. Според някои източници за тях ще бъде обособена специална зона на военното летище "Граф Игнатиево" в Пловдивска област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: