Испания ускорява разполагането на сили в Черноморския регион

Испания ускорява разполагането на сили в Черноморския регион Снимка: militaryimages.net

Фрегатата "Блас де Лезо" напусна Ферол и потегли към Черно море, за да се присъедини към Постоянната военноморска група № 2 на НАТО.

Модерният военен кораб вече плава към Кадис, потвърдиха вчера от 31-ва надводна ескадрила. През следващите седмици ще го последват още три кораба, шест изтребителя и 440 войници, съобщи larazon.es.

Испанското министерство на отбраната обяви, че вместо към средата на февруари, както беше планирано, започва незабавно изпращането на военни сили в горещата черноморска зона до границата с Русия, като част от периодичните попълнения на Испания към постоянните сили на Алианса.

Миналият понеделник първи корабът "Метеоро" с 65 войници напусна Лас Палмас няколко седмици предварително, за да ръководи Група за противодействие SNMCMG-2 през следващите шест месеца.

"Blas de Lezo" също потегли по-рано от предвиденото, но капитанът му изтъкна, че и екипажът, и бордовата наличост са в отлична готовност. След спирането в Кадис, фрегатата с около 200 войници на борда, ще се насочи в сряда към западното Средиземноморие, за да се присъедини към своята военноморска група, водена от италианската фрегата „Карло Марготини”. В състава на групата е и турският кораб „Göksu”.

Ппез следващата седмиця от испанското пристанище Картахена, Мурсия, ще потегли и последното испанско военноморско попълнение към многонационалните военноморски сили на НАТО – миночистачът „Sella“ с 45 бойци, потвърдиха испанските военноморски сили. 

В рамките на испанското участие в постоянните мисии на НАТО е и разполагането на испански изтребители Eurofighter в България. Миналата година Испания имаше въздушен отряд в Румъния, като намерението беше да повтори това през 2023. Но нарасналото напрежение в района накара НАТО да поиска повече присъствие на бойни самолети, на което Испания отговори с шестте изтребителя Eurofighter и около 130 военнослужещи.

Всичко това обхваща испанското попълнение на Северноатлантическия Алианс близо до руската граница в Черно море, но Испания има свои сили и в близост до границата на ЕС с Русия в Балтийско море. Като част от присъствието на НАТО в района, от 2017 г. Испания разполага там с контингент от около 350 войници и бойни танкове. Тази пролет към тях ще се присъединят и испански изтребители, за да наблюдават въздушното пространство на Естония, Латвия и Литва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: