Човешки ембрион може да се образува и от неоплодена яйцеклетка?

Човешки ембрион може да се образува и от неоплодена яйцеклетка? Снимка: https://pixabay.com/

През 2016 г. женска зеброва акула, настанена в аквариум в Австралия, изненадващо преминава към еднополово размножаване при отсъствие на мъжки

Авторът на статията, публикувана в египетското издание на Sasapost, съобщава, че чрез партеногенезата човешки ембрион може да се образува и от неоплодена яйцеклетка.

Съобщава се, че авторът на статията е събрал факти за така нареченото „девствено възпроизвеждане“, което озадачава учените. Отбелязва се, че това не е фантазия или мит, а реален факт, доказан от експерти. Името на това явление е партеногенеза или безполово размножаване.

Известно е, че партеногенезата е форма на полово размножаване, при която организъм се развива от женска репродуктивна клетка (яйцеклетка) без оплождане от мъжка репродуктивна клетка (сперматозоид), което също така е известно като „девствено размножаване“.

Много животни демонстрират способността си към този "мистериозен" биологичен феномен, както го наричат ​​учените. 
Партеногенезата е рядка при птиците.

Въпреки това, застрашените женски калифорнийски кондори понякога предпочитат безполово размножаване. Освен това има змии и акули, в които нови видове организми се размножават чрез партеногенеза.

Няколко години по-рано в зоопарка в Луисвил женски мрежест питон снася шест яйца, от които се излюпват напълно здрави потомци. Въпреки, че  дълги години тя не е имала контакт с мъжки питони.

През 2006 г. група британски изследователи отбелязват случай на безполово размножаване се среща и при женски комодски гущери.

Твърди се, че на теория хората също са способни на „девствено размножение“, макар че повечето учени отхвърлят подобна възможност, се казва в статията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: