Защо Украйна си купи ледоразбивач, като Черно море не замръзва

Защо Украйна си купи ледоразбивач, като Черно море не замръзва Снимка: LegendaPress

За какво на Украйна й е нужен ледоразбивач за 5,5 млн. долара, след като Арктика е далеч, а Черно море не замръзва?

5,5 милиона долара - такава е сумата на сделката, благодарение на която Украйна стана щастлив притежател на новичък ледоразбивач, съобщава LegendaPress.

Въпреки, че "новичък " е силно казано. Ледоразбивачът е на повече от 30 години. Той е с една година по-стар от Украйна в сегашната й модификация.

Първоначално корабът е принадлежал на британците, но те решават да се обзаведат с нов кораб, а този рядък уникален образец предават на украинците.

$ 5,5 милиона – скъпо ли е или не?

По някакво случайно съвпадение масата на кораба е около 5,5 хиляди тона. Излиза, че за всеки килограм от ледоразбивача украинците са платили по  1 долар.

Тъй като сделката става през лятото, когато черните метали бяха скъпи, може да се каже, че ледоразбивачът е закупен приблизително на цената на скрап.

Не е изключено , че британците първоначално са възнамерявали да го предадат и за скрап, но тук изведнъж се появяват киевчаните с викове: "Защо да пропада така залудо, ние ще го купим", коментира шеговито интернет порталът.

Е, купиха го... В края на лятото той пристига в Одеса. Ледоразбивач. В курортната Одеса. По това време морето е с температура +23° С. Снимчиците с туристите на плажа на фона на ледоразбивача ще се получат хубави, да.

За какво на Украйна й е нужно да купува ледоразбивач?

"Подводницата се заблуди в степите на Украйна" - сега тази шега придобива нови цветове.

Съгласете се, че на пръв поглед новината за закупуване на ледоразбивач от страна на Украйна предизвиква лек смях. Къде е Украйна, а къде са ледовете? Украйна си няма Арктика. Черно море пък не замръзва (добре де, освен леко и много рядко).

Къде ще го използват? За рейсовете Одеса-Бердянск ли? Или ... може би Украйна е решила да нахлуе в традиционната руската територия - Северния ледовит океан? 

Не, много по-просто е. Украинците на този ледоразбивач ще ходят ... до Антарктида. А тя е на, има-няма, само някакви си 14-15 хиляди километра от Одеса!

Въобще – относно Антарктида. Малко хора знаят, но Украйна притежава там полярна станция, наречена "Академик Вернадски".

Станцията се намира, разбира се, не там, където е рускага "Изток", т.е., като цяло, не в най-студената част на континента, а така - от края. Дори не на самото тяло на Антарктида, а на остров, близо до големия антарктически полуостров. 

Тук сигурно вече много хора са се възхитили, че украинците са си построили даже станция в Антарктида. 

Да, полярната станция е хубава вещ, изключителна. На пръсти се броят държаните, които имат такава. Само че, украинците не са построили своята станция "Вернадски". Те са я  купили през 1996 г. от същите тези британци.

Макар, че .. как така са я купили? Сумата на сделката е само 1 фунт стерлинги Това означава, че станцията просто е подарена на Украйна. Явно съдбата й е такава - да доизносва и да използва всичко от по-големия си брат-другарче.

Именно за да се осигури дейността на станцията, на Украйна й е необходим ледоразбивач. Та нали там трябва да се доставя храна, гориво, оборудване, да се сменят хората. А може и туристи, пътуващи на стоп да се докарат - парите никога не са излишни.

Дали тази сделка е изгодна за Украйна?

Въпреки ироничното настроение на автора на статията, не е известно дали тази сделка е неизгодна за Украйна или не.

От една страна, разбира се, ледоразбивачът (макар и 30-годишен), реално го получиха почти даром. Освен това, след като имат полярна станция, трябва и да стигнат до нея по някакъв начин. По-рано, за тази цел Украйна чартира чужди ледоразбивачи, а това струва много пари. Ледоразбивачите в света не са толкова много, при това почти всички са руски.

От друга страна, ледоразбивачът е стар, износен. Той се нуждае от основен ремонт, а се говори и за 6 милиона долара годишно за поддръжка. Също така, не е съвсем ясно защо на Украйна й е нужна полярна станция, от която дори Великобритания се отказва (с икономическата си мощ на 90-те години).

Като цяло, всичко е много сложно и нееднозначно. И все пак, вероятно Украина има едно наум, там хората не са глупаци. И ако тази сделка не е част от някакъв бюджетна корупционна схема, тогава явно всичко е предварително пресметнато, обмислено и ледоразбивачът не е закупен напразно. Поне в това ми се иска да вярвам, пише авторът на статията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: