Ernst & Young: Настъпва краят на ерата на глобализация в икономиката

Ernst & Young: Настъпва краят на ерата на глобализация в икономиката

Почти половината от всички фирми поради пандемията от коронавирус ще сменят своите доставчици на вътрешните пазари, което ще доведе до край на глобализацията в сегашния й вид. Това пише германският вестник Die Welt, позовавайки се на световно проучване, проведено от консултантската компания Ernst & Young (EY).

Изданието посочва медицинските маски като особено ярък пример. В тази сфера почти целият свят зависи от Китай, тъй като по-голямата част от производството се намира там. Отбелязва се, че много политици и икономисти призовават да се предприемат стъпки за намаляване на тази зависимост.

Според изданието голям брой предприятия по света вече сменят схемите за доставки. Това се отнася както за сферата на медицината, така и за други отрасли. Така през следващите години ще има частично отклонение от глобализацията, което ще доведе до по-висока инфлация.

Експертите смятат, че в бъдеще решаващият аргумент при избора на доставчик ще бъде не нивото на разходите, а надеждността и непрекъснатостта на доставките.

Проучването е проведено сред 2,9 хиляди бизнес лидери по цял свят.


Прочетете още за:
глобализация икономика инвестиции

  0 
  0